Naselje Kapetanovina

Stambeno poslovni kompleks „Kapetanovina“ nalazi se u eskluzivnoj zoni grada Mostara ,tačnije u Starom dijelu Grada koja je pod zaštiton svjetske organizacije UNESCO.

Pošto je teren na kome se gradi stambeno poslovni kompleks Kapetanovina blago izdignut svi objekti imaju pelijep pogled na
stari dio grada,staru ćupriju,Stari Most i ušće rijeke Radobolje od kojeg su udaljeni samo 50-tak metara .
Sve to doprinosi jedinstvenosti kompleksa „Kapetanovina“ koji se u potpunosti uklapa u sve UNEACO-ve regulative , kao i zakone i propise Federalnog ministarstva za zaštitu spomenika FBiH.

Lokacija stabeno poslovnog kompleksa Kapetanovine iako je smještena u starom dijelu grada ipak se nalazi u mirnom dijelu koji je idealan za život.
U blizini kompleksa nalazi se:
škola,prodavnice,ambulanta,pekare,hotel Ruža,restorani, caffeterije,pijaca,vrtić,banka,pošta,te ostali sadrzaji koji upotunjuju vrhunsku kvalitetu življenja.
A odmah ispod kopleksa Kapetanovina nalazi se prelijepa obala (plaža) ispod Starog Mosta na tom mjestu je i usce rijeke Radobolje gdje se tokom ljeta provode razne kulturne aktivnosti.

Sadržaji u sklopu kopleksa Kapetanovina su:
- zelena površina
- market,
- caffe bar/restoran,
- apoteka,
- vrtić
- fitnes i dr.sadržaji

Eksluzivno naselje Kapetanovina odlikuje još:
- visoka kvaliteta gradnje,
- moderan dizajn gradnje u kombinaciji sa orijentalnim stilom,
- video nadzor i alarm
- fizičko obezbjeđenje objekta.

 

 

Opis objekata kompleksa

Na parceli je predviđena izgradnja 4 objekta, po visokim građevinskim standardima od čega je:
objekat broj 1 isključivo stambenog karaktera;
objekat broj 2 ima funkciju stanovanja sa poslovnim prostorima u prizemlju;
objekat broj 3 je poslovnog karaktera;
te objekat broj 4 koji je predviđen kao stambeni sa poslovnim prostorima u prizemlju.Ispod gabarita cijelog kompleksa predviđena je podzemna garaža.Namjena građevine prilagođena je budućim korisnicima stambenog i poslovnog dijela.Hortikulturno uređenje predviđeno je na prostoru između objekata 1. i 2. te na ravnom krovu objekta 3.Pristup objektima je sa postojeće saobraćajnice

Oblik i veličina parcele


Parcela je nepravilnog oblika, površine cca. 2704.60 m2.
U neposrednoj blizini parcele se nalaze svi priključci na gradsku infrastrukturu. ( Voda, struja, telefon, internet, kablovska…)Perspektivni prikaz kompleksa

Dispozicija je napravljena tako da bi se projekat uklopio u postojeće stanje i uslove Federalnog ministarstva za zaštitu spomenika. Glavni prilaz u objekte se nalazi sa sjevero-istočne strane na kojoj se nalazi i prilaz u podzemnu garažu. Dakle i pješački i kolski prilaz objektima omogućeni su iz ul. Gojka Vukovića i druge ulice Kapetanovina.
Organizacija unutrašnjih prostorija definisana je u skladu sa namjenom prostora (stambeni ili poslovni prostori).
U prizemlju objekata predviđeni su ulazi u objekte i na taj su način formirane četiri funkcionalno odvojene cjeline.

Objekat broj 1


ima isključivo stambenu namjenu sa podzemnom garazom i sa po 3 do 5 stanova po etaži. Stanovi su sa visokim standardom gradnje i finalne obrade , opremljeni luksuznim materijalima, različite kvadrature i dispozicije, u zavisnosti od položaja stana unutar objekta i od potreba konačnog kupca...

Na prizemlju se nalaze tri veća luksuzna stana. Svaki stan ima prostranu terasu. Stan 1 ima tri spavaće sobe, kupatilo, WC, koje su u jednom dijelu stana, te prostorije dnevnog boravka, trpezarije i kuhinje sa terasom kao dnevni dio stana. Stanovi 2 i 3 imaju istu dispoziciju sa različitom orijentacijom. Ova dva stana imaju po dvije spavaće sobe, kupatilo, kuhinju, trpezariju i prostrani dnevni boravak povezan sa terasom. Također stan broj 3 ima i terasu sa izlazom iz spavaće sobe. Na prvoj etaži nalazi se 5 luksuznih stanova, od čega je stan broj 6 identičan sa stanom na prizemnoj etaži dok su ostala 4 stana manje kvadrature, i imaju po jednu spavaću sobu, kuhinju, dnevni boravak, kupatilo i terasu.

Na drugoj etaži nalazi se 5 luksuznih stanova identične dispozicije kao na prvoj etaži.

Etaža potkovlja sadrži 3 luksuzna stana sa velikim tarasama, koji daju predivan pogled na staru jezgru grada i velikim krovnim prozorima koji dodatno omogućuju prirodno osvjetljenje stanova.

Završetak radova 31.09.2013.

Objekat broj 2


ima podzemnu garazu, prizemlje sa poslovnim prostorima, a etaže su organizovane u 4 ili 2 stana. Objekat ima dva glavna ulaza iz kojih se pristupa u stambeni ali ujedno i poslovne prostore. Na svakoj etaži u svakom od ulaza nalaze se po 4 stana. Stanovi su sa jednom spavaćom sobom, kupatilom, kuhinjom i dnevnim boravkom sa trpezarijom, te izlazom na terasu sa jedinstvanim pogledom na Stari grad i Stari most. U potkrovlju se nalaze, u svakom od ulaza, po dva veća stana, koja imaju, odvojene degažmanom, po dvije spavaće sobe i kupatilo, dok su u drugom dijelu prostorije dnevnog boravka, trpezarija, kuhinja, WC i krovna terasa. Završetak radova 30.04.2016.


Objekat broj 3


je projektovan isključivo kao poslovni... Predviđen je za smještaj različitih poslovnih sadržaja (banka, kafe, market, apoteke, fitnes, i ostale usluge) sa svojim pratećim prostorima. Na krovu ovog objekta se nalazi bašta, ozelenjeni vrt, kome se pristupa preko stepeništa iz unutrašnjosti objekta, ali i sa zadnje strane, preko vanjskog stepeništa. Završetak radova 30.04.2016.

Objekat broj 4


u prizemlju ima smještene javne sadržaje, u koje se pristupa direktno sa ulice tj. svaki ima svoj ulaz. Na sprat se pristupa sa glavne saobraćajnice, preko prostora recepcije. Iz ovog prostora se mogu koristiti toaleti u prizemlju, mesdžid, a tu je i ulaz u restoran. Na etažama se nalaze veći i manji smještajni apartmani, sa sanitarijama unutar svakog apartmana. Na krovnoj etaži nalaze se apartmani sa krovnim terasama. Završetak radova 31.05.2016. Garaža ovog kompleksa se nalazi ispod površine ova 4 objekta. Ulaz u garažu je isprojektovan kao rampa u nagibu od 12%. Na nekoliko tačaka unutar garaže nalaze se stepeništa koja su povezana sa prizemnim etažama svih objekata, a ujedno služe kao protivpožarni izlazi. U dijelu garaže ispod objekta 1 nalazi se i nekoliko ostava. Završetak radova 31.05.2016.


Komunalna infrastruktura


Svi objekti se priključuju na postojeće komunalne infrastrukture:
struja,voda, telefon, kanalizacija, internet ,video nadzor itd.Arhitektonsko oblikovanje


Arhitektonsko oblikovanje je prilagođeno ambijentu, uslovima terena i zahtjevima cjeline, uz puno uvažavanje potreba budućih stanara . Objekti broj 1, 2 i 4 imaju kose krovove sa krovnim terasama. Nagib krovova je oko 30˚. Poslovni objekat broj 3 ima ravni krov koji se ujedno koristi i kao velika krovna bašta. Objekti imaju ravne linije i čiste forme, te razigran ritam što je postignuto različitom igrom punog i praznog,
izbačenim i uvučenim terasama i sl. Na fasadi dominira bijela boja uz oblogu od kamena.